A JailBreak mód szabályai

A szerveren két csapat található, a CT-k – másnéven őrök – és a T-k – másnéven rabok – csapata. A CT-k feladata a rendfenntartás, míg a raboké a feladatok megfelelő módon való teljesítése, esetleg alkalomadtán a lázadás. Amennyiben az adott nap nem szabadnap, akkor valamelyik őrnek el kell vállalnia a Simon szerepét. A Simonon kívül más parancsaira nem kell hallgatni, azokat nem kell teljesíteni, kivéve ha erre a Simon megfelelő módon utasítást nem ad. A fegyveres szoba (GunRoom – GR) alapból védett hely, így ha oda rab bemegy, azt le lehet lőni. Ha egy rab szándékosan vesz fel fegyvert, esetleg huzamosabb ideig engedély nélkül birtokolja azt, meg lehet ölni.

Párbaj

Ha sikeresen túlélted a kört mint rab, nem lázadtál, és nem is szabadnap van, akkor téged illet meg a jog, hogy mint utolsó rab, párbajozz az őrökkel. Kétféle típusú párbaj van, az egyik a rulett, amelyikben a két fél felváltva lő, először a rab. A másik a régi megszokott, ahol 1 golyó van a fegyverben, amit mindig újra lehet tölteni 1 golyóra. Különböző párbajok közül választhatsz:

 • Szabadnap – Ez nem párbaj, ha ezt választod, akkor ezt a kört az őrök nyerik, és a következő napon szabadnapot kapsz.
 • Szabad fegyver – Kapsz egy véletlenszerű fegyvert, és lelőheted az őröket, az őröktől a fegyverek elvételre kerülnek, de leütni ugyanúgy letudnak, valamint több HP-t is kapnak. Ezt csak akkor válaszd, ha a Simon nem tiltotta meg. Választásáért alapesetben NEM jár FK!
Régi típusú párbaj
 • Box párbaj – Mindkét féltől elvételre kerülnek a fegyverek, és boxolnotok kell.
 • Desert párbaj – Mindkét fél egy Desert Eagle-t kap mindig 1 golyóval (újratölthető), és le kell egymást lőni. A párbaj során boxolni nem szabad.
 • Scout párbaj – Mindkét fél egy Scout-ot kap mindig 1 golyóval (újratölthető), és le kell egymást lőni ZOOMOLÁS NÉLKÜL. A párbaj során boxolni nem szabad.
 • Gránát párbaj – Mindkét fél gránátokat kap, amelyet végtelen számban dobálva kell megölni a másikat. A párbaj során boxolni nem szabad.
 • AWP párbaj – Mindkét fél egy AWP-t kap mindig 1 golyóval (újratölthető), és le kell egymást lőni (zoomolni lehet). A párbaj során boxolni nem szabad.
Rulett párbaj
 • Box párbaj – Mindkét féltől elvételre kerülnek a fegyverek, és boxolnotok kell.
 • Desert párbaj – Mindkét fél egy Desert Eagle-t kap, és le kell egymást lőni. A párbaj során boxolni nem szabad.
 • M3 párbaj – Mindkét fél egy M3-at kap , és le kell egymást lőni. A párbaj során boxolni nem szabad.
 • Gránát párbaj – Mindkét fél gránátokat kap, amelyet végtelen számban dobálva kell megölni a másikat. A párbaj során boxolni nem szabad.
 • AWP párbaj – Mindkét fél egy AWP-t kap , és le kell egymást lőni (zoomolni lehet). A párbaj során boxolni nem szabad.

Szabadnap

A szerveren minden 5. nap szabadnap. Az őrök a szabadnap elején levédik azokat a helyeket, ahova tilos bemenni. Ha te mégis bemész, szabadon lelőhetnek. Az őrök ezekről a helyekről nem jöhetnek ki a szabadnap lejártáig. Az őrök levédhetik az adott helyszínek ajtajait is, ilyenkor az, aki kinyitja meghal. Adhatnak olyan parancsot is, hogy akit egy rab által kinyitott ajtón keresztül meglátnak, meghal. Mindig figyelj mit mondanak a kör elején, különben könnyen meghalhatsz. Ha a szabadnap lejárt, azt a szerver egy csengővel jelzi, és a bal felső sarokban a “Mód:” felirat mellett megjelenik a “Szabadnap vége [89]”. Ilyenkor az őröknek ki kell jönni a védett helyekről, és megkeresni a rabokat, majd megölni. Minderre a szabadnap lejárta után 90 másodperc van.

Normál napok

Normál nap az, amelyik nem szabadnap. Ilyenkor a Simon parancsol a raboknak. Csak az olyan parancsok után kell visszaszámolni, amelyeknél a végrehajtáshoz szükséges egy időkeret. A parancsoknak “Simon mondja” NÉLKÜL kell elhangozniuk, különben a parancs érvénytelen, nem szabad teljesíteni. A Simon kimondásában a következő 2 mód az elfogadott [Szájmon], [Simon]. Ha a Simon meghal, a parancsai érvényüket vesztik, és egy másik őrnek kell elvállalnia a szerepet. (Az FD-sre vonatkozó szabályok érvényesek maradnak.) A kör elején a következő parancsok a gyakoriak:

 • Nincs mozgás, mocorgás. – Ilyenkor nem szabad megmozdulni (mozgás = helyváltoztató mozgás), sem mocorgoni (mocorgás = egér mozgatása, ütögetés, ugrálás, guggolás).
 • Mindenki a cella hátsó falánál tömörödik/sorakozik egymás mellett a földön. – Ezt a parancsot általában akkor szokták elmondani, amikor nagy közös cellában kezdenek a rabok. Ilyenkor a cellád hátsó falához kell menni, és tömörödni/sorakozni a társaid mellett.
 • Mindenki kijön/kiáll/kiguggol közvetlenül a saját cellája elé. – Ilyenkor ki kell menned a cellád elé az elmondott módon, majd pedig úgy állni, hogy érintsd a cella falát, tehát már ne tudj hátrébb menni.
 • Mindenki kijön (sétálva/guggolva/walkolva) a *valamilyen megkülönböztetés* vonalra. – Ilyenkor ha megfelelő megkülönböztetést mondott a Simon, akkor ki kell menned a legközelebb található vonalra, amelyre megegyezik a leírás. Tehát ha a Simon azt mondja, hogy menj a piros-fehér csíkos vonalra, és a mapon csak sárga-fekete csíkos vonal van, és te elindulsz, akkor le kell hogy lőjenek, mivel érvénytelen parancsot teljesítesz.
 • Mindenki kimegy *megadott hely*-re (sétálva/guggolva/walkolva). – Ilyenkor a megadott helyre kell menned az esetlegesen megadott módon.

Ha a parancs egy bizonyos helyre utasít, akkor nem az a feladat, hogy a lehető legkacskaringósabb úton menj oda, majd miután odaértél egyből menj is el, hanem azt, hogy szépen egyenesen odamész, és ott is maradsz, ameddig a Simon mást nem mond. Természetesen Simon válogatja, hogy mit szeret először csinálni a rabokkal, van aki egyből játszani szeretné vinni őket.

A nagyketrec

A nagyketrecre különleges szabályok vonatkoznak. Itt csak a “Simon mondja” szókapcsolattal kezdődő parancsokat kell teljesíteni, kivéve, ha a Simon máshogy nem határoz. A “Simon mondja”-val kezdődő parancs érvénytelen, ha:

 • Nagyketrecen kívül adják (kivéve, ha nagyketrecen kívül is kötelezővé tette a Simon)
 • Hívó parancs (gyertek utánam, gyertek ide)
 • Nincs “Simon mondja” az adott helyen

Nagyketrecen kívül is kötelezővé teheti a Simon a “Simon mondja”-t, a következő paranccsal: “Mostantól a nagyketrecen kívül is van Simon”, vagy “Mostantól xyz helyen is van Simon”. Érvénytelen parancs a “Mostantól van Simon”, hiszen eddig is volt Simon. Normál napokon előforduló parancsok (A megfelelő előtaggal ellátva, amennyiben olyan helyen vagytok):

 • Utolsó reakció:*valamilyen akció* – Ilyenkor amennyiben érvényes a parancs amit az “Utolsó reakció” után mondott, teljesíteni kell. Aki utoljára teljesíti a parancsot, vagy nem telejsíti a visszaszámlálás végére, meghal. Ha csak 2 rab él, vagy a parancs csak 2 rabnak szól (általában a Simonnal egy helyen tartózkodóknak szól, szökőnek, FD-snek – amennyiben még nem hívta vissza a Simon – nem), akkor a parancsot nem szabad teljesíteni.
 • Első reakcó:*valamilyen akció* – Ilyenkor ha a parancs halálra megy, akkor az első ember aki teljesíti, meghal. Általában ezt a parancsot nem halálra szokták kiadni, ezt a Simonnak külön jelezni kell a parancs kiadásakor.
 • Ugorjatok egyet/kettőt/hármat/stb.! – Ilyenkor értelemszerűen ugrani kell a megfelelő számút. Az ugrásokat egymás után kell elvégezni.
 • Ugorjatok duplát! – Ilyenkor a duplaugrás segítségével kell duplát ugrani, tehát amíg a levegőben vagy, mégegyszer meg kell nyomni az ugrás gombot. Érvénytelen parancs az “Ugrojatok triplát!”, hiszen a szerveren nem lehet hármat a levegőben ugrani.
 • Gyertek utánam(a frissen húzott pontjaimon) (walkolva/guggolva/sétálva)! – Ilyenkor menni kell a Simon után, ha kikötötte, akkor a frissen húzott pontjain kell menni, és ha a követés módját is kikötötte, akkor azt is úgy kell csinálni. Ha nem azonnal, hanem csak egy kis idő után kezdődnek el a frissen húzott pontok, akkor is el szabad indulni utána.

Nagyon sokféle parancs van, helyzettől, Simontól függően is, de az alap parancsok, amik a legtöbbször elhangzanak, azokat leírtuk. Bármi kérdésed lenne, bátran kérdezz egy admintól a szerveren, esetleg tedd fel kérdésed a Facebook csoportunkban.

Rövidítések

 • GR – GunRoom, a szoba, ahol a fegyverek találhatóak, ez a hely alapból védett.
 • FD – FreeDay, szabadnap.
 • FK – FreeKill, tükörfordításban Szabad ölés. FK-nak nevezzük azt, ha egy CT indokolatlanul öl meg egy rabot.

Szabadnaposok

A szabadnaposra gyakran FD-sként hivatkoznak. A Simon elmondhatja, hogy a szabadnapodon mit nem szabad csinálnod, amennyiben ezeknek a szabályoknak nem teszel eleget, akkor a parancsnak megfelelően megölhetnek. Ameddig szabadnapos vagy, nem akadályozhatod a CT munkáját. Ha mégis ezt tennéd, akkor megölhetnek. Csak akkor hívhatjuk vissza az szabadnapost, ha lejárt a szabadnapja. Simon adhat neki olyan parancsot, hogy dobja el az összes fegyverét, ezt a szabadnaposnak végre kell hajtani, de csak akkor ha már lejárt a szabadnapja. Majd ha a Simon meggyőzödött arról, hogy a szabadnapos rab biztonságos (ezt minden Simon maga korlátozza, hogy mennyire ellenőrzi le) ezt mondja neki: Mostantól ugyanazok a parancsok érvényesek rád mint a többi rabra. Ettől a parancstól kezdve a (volt) szabadnapos már lázadhat, és nem jár érte az FK. Ha a szabadnapos a fentiben parancs előtt lázad alapon egy kör, de ha a Simon kiemelte akkor több kör FK.

Néhány alapszabály

Szeretnék egy pár alapszabályt összegezve, átláthatóan leírni, ha van ismétlődés a már eddig leírtakkal, akkor elnézést.

 • Nagyketrecben alapesetben Simon van
 • Simonnal nem hívunk
 • Két embernél nincs utolsó reakció
 • Ha elküldenek valahova (pl. hátsó fal, nagyketrec), akkor ott is kell maradnod ahova küldtek, nem az a dolgod, hogy odamenj majd pedig gyorsan el is menj onnan
 • Simonra csak két módon lehet utalni: [Simon], [Szájmon]. (pl. Simonné felesége, Én – ezek érvénytelenek)
 • Anyagneveket nem különböztetünk meg, tehát ha pl. a nagyketrecben üvegfal, vagy rács van, azt is falnak hívjuk.
 • A piros ruhás rabokat (lázadók) azonnal meg lehet ölni, függetlenül attól, hogy van-e Simon.
 • Ha a Simon meghal, a parancsai törlődnek. (Kivéve az FD-sekre vonatkozók)
 • FD Allkor ha egy helyet levédenek a CT-k, akkor az a nap végéig levédve marad, a levédést nem szabad feloldani.
 • Ha a CT elmondja, hogy szabadon kívül bármit választhatsz, de FK mennyiséget nem határoz meg, akkor alapesetben 1 kör FK jár a választásáért.
 • Szabadfegyver választásáért nem jár FK.
 • Szabadnaposként csak akkor nem szabad lázadni, ha a Simon ezt megtiltja.
 • A szabadnaposokra vonatkozó szabályok az egész napra vonatkoznak, és a parancsot kiadó Simon halála sem semlegesíti őket.
 • Visszaszámolni csak olyan parancsnál kell, ahol fontos az idő a teljesítésre. (Menj ide, menj oda, utolsó reakció stb.)
 • TILOS modellezni! Ez ugyanis megtévesztő lehet a többi játékos számára, pl. elrejti ha FD-s vagy, vagy ha lázadsz. Modellezésért kick vagy ban jár.
 • Érvénytelen parancs a “még egyet” parancs, csak az “ugorjatok még egyet” az érvényes, mindig meg kell nevezni a cselekvést amit végre kell hajtaniuk a raboknak.
 • A szabadnaposokra vonatkozó szabályokat nem kell külön “Simon mondja” formában elmondani, az minden helyzetben vonatkozik a szabadnaposokra.
 • Az utolsó rabra vonatkozó szabályokat nem kell külön “Simon mondja” formában elmondani, az minden helyzetben vonatkozik az utolsó rabra.
 • A parancsok elmondása közben tilos félreérthető, a feladat teljesítésére már esetleg elegendő tartamú szünetet tartani. Például: “Ugorjatok egyet [hosszabb szünet], és meghaltok”“Utolsó reakció: ugrás [hosszabb szünet] sütemény” stb.
 • Nem számít parancsszegésnek az, ha a frissen húzott pontokon kell követni a Simont, de a pontok nem kezdődnek el azonnal, hanem csak egy kis idő múlva, és a rabok mégis elindulnak a Simon után.
 • A Simon nem korlátozhatja a Bolt használatát, a Boltban vásárolható tárgyak nem számítanak csalásnak.

A szerver szabályai

CT-knek

 • Alapvető feltétel a mikrofon, amely megfelelő minőségű (nem torz, nem halk, tehát érthető)
 • Normális, érett hang
 • Szabályok teljeskörű ismerete, hiszen az ő feladata a hibázó rabokat megbüntetni
 • Kötelező Simonnak lenni
 • Az összes szabály ami a T-kre vonatkozik
 • Tilos indok nélkül megölni rabot, ezért kill vagy átrakás T-be a büntetés.
 • Tilos a GR-ben indokolatlanul eldobálni a fegyvereket a többi játékos elől.
 • A T-ket nem szabad provokálni, továbbá nem szabad fegyvert dobálni nekik.
 • Bárminemű harmadik féltől származó program használata tilos, ami előnyhöz juttat.
 • Nincs anyázás, próbáld meg magad moderálni.
 • Nincs floodolás, ezért mute jár.
 • Nincs hirdetés, ezért is mute, rosszabb esetben ban jár.

A szabályok be nem tartása esetén az adminok átraknak T-be, súlyosabb szabálysértés esetén már tiltanak CT-ből, esetleg banolnak.

T-knek

 • Nincs anyázás, próbáld meg magad moderálni, akkor is ha FK-ztak.
 • Nincs floodolás, ezért mute jár.
 • Nincs hirdetés, ezért is mute, rosszabb esetben ban jár.
 • Bárminemű harmadik féltől származó program használata tilos, ami előnyhöz juttat.
 • Tilos bebugolni CT-be, ezért ban jár.
 • Tilos a TK, TK-nak számít az is, ha egy gombnyomással indokolatlanul ölöd meg a csapattársaid.
 • Tilos blokkolni a csapattársaid, ezért az adminok killelhetnek.
 • Bármilyen bug kihasználása tilos, ezért az adminok büntethetnek.
 • Jogtalan FD kérése bant von maga után. (Adminoknak is!)

Adminoknak

 • Napi 1-2 óra, havi 40 óra aktivitás a javasolt a szerveren, kérlek ehhez próbáljátok tartani magatokat
 • A hirdető adminok 7 napos intervallumokra kapják az admin jogukat, a hirdetést bizonyító kép nélkül nem jogosultak az admin jogra
 • Tilos a jogot kihasználni (pl. ütögetés, saját magad ütögetése, más játékosok névváltása, FD adás, indokolatlan ban, kick, stb.)!
 • Tilos a játékmenetet zavarni (pl. beszéd a Simonnal együtt, zene lejátszása parancs közben, stb.)!
 • Kötelező a Facebook csoport tagja lenni, és ha FK-s vagy más játékost jelentenek, akkor amennyiben módjában áll az adminnak, kötelező intézkednie is.
 • A botokat csak akkor lehet kickelni, ha különben nem férne már fel játékos.
 • Tilos más admin banját, CT tiltását engedély nélkül feloldani! Csak a saját banodat oldhatod fel akármikor.
 • Örökre csak akkor lehet kitiltani valakit CT-ből, ha többszörösen nem felelt meg a követelményeknek, vagy egyértelmű, hogy nem fog változni.

Jó játékot!